Dobrodošli na NOVOLI Publishing online.

Novoli Publishing knjige

Božje ime je milosrđe Papa Franja

Nekoliko meseci nakon svetske premijere razgovora koji su vodili Papa Franja i vatikanista Andrea Tornijeli, koji su pretočeni u bestseler delo “Božje ime je milosrđe”, ova knjiga se pojavljuje i na srpskom jeziku. Koji su razlozi globalne popularnosti i poštovanja prema jednom verskom lideru, kao šro je Papa Franja? Očigledno je da u pitanju nisu samo kurtoazni razlozi, da u pitanju nije samo poštovanje prema čoveku koji predstavla moralni i verski autoritet. Razlozi su mnogo dublji, a ipak jednostavni i duboko ljudski. Otvorenost, spontanost, iskrenost, humanost, ali i mogućnost da jednostavnim rečima prožmete ljude i pokažete na sopstvenom primeru da “Crkva nije na svetu da osuđuje, nego da omogući susret s onom dubokom ljubavlju koja je Božje milosrđe”.

Takva je i ova knjiga. Direktna, iskrena, spontana, humana i otvorena. Papa se obraća svima koji traže odgovore, želi da dopre do nespokojnog i ranjenog čovečanstva koje želi da bude prihvaćeno, do siromašnih i marginalizovanih, zatvorenika i prostitutki, ali i do dezorjentisanih i onih koji, misle, da su daleko od vere, homoseksualaca i usamljenih, ukratko svih onih koji su marginalizovani.

Poseban deo knjige posvećen je socijalnim temama koje razdiru današnje društvo. Kao jedan od najvećih problema Papa Franja vidi korupciju.

“Korupcija nije čin nego stanje, lično i društveno stanje na koje se neko navikao  da u njemu živi. Korumpirani je izgradio samopoštovanje koje se bazira na obmani: vodi život služeći se opotunizmom, po cenu soptvenog i tuđeg dostojanstva. Korumpirani će se zgražavati ako mu neko ukrade novčanik, a s druge strane vara državu izbegavajući da plati porez ili otpušta zaposlene na svaka tri meseca da ne bi morao da ih zaposli na neodređeno vreme ili koristi te ljude prisiljavajući ih da rade na crno”.

Papa Franja ne izbegava ni suočavanje sa svim pitanjima koje muči današnji svet i Crkvu. Naprotiv, njegov stav je da Crkva nikome ne sme da zatvori vrata, stoga i ona mora prihvatiti i učiniti  i da drugi prihvate odgovornost.

  • JEZIK ORIGINALA: Italijanski
  • PREVODILAC: Igor Radojčić
  • BROJ STRANA: 90
  • ISBN:  978-86-87515-16-1
  • DIMENZIJE: 21X14cm, tvrd povez
  • CENA: 500,00

Papa Franja

Horhe Maria Bergoljo – Papa Franja je 266. poglavar Katoličke crkve u njenoj istoriji. Rođen je u Buenos Ajresu 17. decembra 1936.  Izabran za rimskog biskupa 13.marta 2013, nakon povlačenja Benedikta XVI.

Andrea Torniejeli je novinar rimskog dnevnog lista La Stampa i urednik internet portala Vatican Inside. Sarađuje sa nekoliko međunarodnih i italijanskih časopisa po mnogim pitanjima vezanim za Svetu stolicu. Do sada objavio nekoliko knjiga posvećenih papi Franji: ” Papa Franja, celovita biografija”, i “Ova ekonomija ubija”, u formi dijaloga s papom Franjom na temu kapitalizma i socijalne pravde.