Dobrodošli na NOVOLI Publishing online.

Novoli Publishing knjige

Finske Lekcije Pasi Sahlberg

“Finske lekcije” su objavljene 2011. i nedugo nakon toga knjiga je postala bestseler, što je redak slučaj kada je u pitanju knjiga o obrazovanju, školskom sistemu i mogućnostima i putevima reforme obrazovanja. Pasi Sahlberg je analitičar i  istraživač, ujedno odličan pisac. Obraća se ne samo akademskoj javnosti, uskom krugu ljudi koji se bavi obrazovanjem, nego i roditeljima i deci, ali pre svega prosvetnim radnicima zato što smatra da je učiteljska profesija minimizirana, a u uzdizanju nastavničkog zvanja u jedan od najpoželjnijih u društvu leži jedan od najvažnijih elemenata uspešne obrazovne reforme.

U mnogim delovima sveta sistemi javnog obrazovanja su u krizi. Sjedinjene Države, Engleska, Švedska, Norveška i Francuska, da spomenemo samo neke, među državama su u kojima se javno obrazovanje suočava s rasprostranjenim neuspehom da se svoj deci pruže primerene mogućnosti učenja. Neretko se primenjuju stroga rešenja: strožiji nadzor nad školama, veća odgovornost za uspeh učenika, otpuštanje loših nastavnika i zatvaranje problematičnih škola neke su od mera za spasavanje neuspelih vaspitno-obrazovnih ustanova. Ova knjiga ne zagovara više takmičenja, više podataka, raspuštanje sindikata nastavnika, otvaranje dodatnih ugovornih škola ili primena korporativnih modela upravljanja vaspitno-obrazovnim sistemom mogu povoljno razrešiti ovakvu krizu-upravo suprotno. Glavna poruka ove knjige je da postoji drugi način unapređenja vaspitno-obrazovnog sistema. On uključuje usavrašavanje nastavnika, ograničavanje testiranja učenika na nužan minimum, uvažavanje odgovornosti i poverenja više nego obaveza za postizanje uspeha te prepuštanje upravljanja na nivou škola i lokalnih zajednica obrazovnim stručnjacima. To su uobičajene teme kad je reč o obrazovnoj politici u nekim od zemalja u kojima se postiže visok školski uspeh, među kojima je i Finska, u programu PISA Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj za 2009. (OECD 2010,b,2010.c). U poglavljima u ovoj knjizi navodi se pet razloga zbog kojih je Finska zanimljiv i relevantan izvor ideja za zemlje koje žele da poboljšaju vaspitno-obrazovne sisteme.

Priča o Finskoj pokazuje da je, uz adekvatnu stretgiju,  moguće pronaći sopstveni put, uspešan i dugoročan…ukoliko to zaista želimo.

  • Jezik originala: engleski
  • Broj strana: 226
  • ISBN: 978-86-87515-10-9
  • Dimenzije: 21 x 14 cm
  • Cena: 600,00

Pasi Sahlberg

Pasi Sahlberg je na početku svoje karijere radio kao školski profesor, a zatim kao savetnik.Od 2003. angažovan pri Svetskoj banci na poslovima nalitičkog rada obrazovnih projekata u Evropi i Centralnoj Aziji. Trenutno je Generalni direktor centra za međunarodnu mobilnost i saradnju u Helsinkiju pri Ministarstvu obrazovanja i kulture Republike Finske. Knjiga “Finske lekcije” nagrađena je Grevmejer priznanjem, Finskom obrazovnom nagradom i Apton Sinkler nagradom.  Kako sam kaže “najveći neprijatelj radoznalosti je standardizacija”, tako da se tim motom služio u svim reformama koje je sprovodio.