Dobrodošli na NOVOLI Publishing online.

Novoli Publishing knjige

Nas dvojica u ofsajdu Paolo Kazarin - Darvin Pastorin

Knjiga razgovora poznatog italijanskog sportskog novinara Darvina Pastorina i bivšeg fudbalskog sudije Paolo Kazarina. Knjiga o fudbalu kakav je nekada bio, zatim o fudbalu današnjice, o tome kakve su razlike, da li još uvek ima fudbalskih romantika i zabavljača kakvih je nekada bilo, da li je fudbal postao ekonomska grana a manje sport i šta je to što ga i dalje, i pored brojnih kontroverzi i anomalija, publika voli i ne prestaje da mu se raduje.

Doživeo sam razočaranje što su me stavili van igre kada sam bio u FIFA. Tada sam nevešto barato sa žicama visokog napona vrha fudbalske moći. Ključna epizoda nakon kojeg mi je pokazan crveni karton dogodila se u Los Anđelesu, tokom odlučujućeg sastanka Mundijala 1994 u SAD. Trebalo je izabrati sudiju i pomoćne sudije za finalnu utakmicu Italija – Brazil. Pošto sam tada imao uogu tehničkog rukovodioca za sudije dopušteno mi je da iznesem svoje procene u pogledu sudija za finale. Od samog početka sastanak se uzburkao pošto sam podržao izbor evropskog sudije, imajući u vidu da su 1982. i 1986. bila određena dvojica Brazilaca,a a 1990. Meksikanac. Predsednik FIFA Žoao Avelanž, Brazilac, nije s odobravanjem dočekao moju izjavu i nervoza se momentalno proširila među onim stolovima koji su obično ćutali. Italija je igrala u finalu, tako da nisam mogao energičnije da nastupim tada kada je biran sudija, stoga je bilo važno manevrisati s pravom merom.”

  • Jezik originala: italijanski
  • Prevodilac: Igor Radojčić
  • Broj strana: 108
  • ISBN: 978-86-87515-00-0
  • Dimenzije: 21 x 14 cm
  • Cena: 200,00

Paolo Kazarin - Darvin Pastorin

Darvin Pastorin

Darvin Pastorin rođen je 1955. u Sao Paolu u Brazilu, u porodici italijanskih emigranata. Nakon završenog školovanja posvetio se jedinim, velikim ljubavima: fudbalu i pisanju. Radio je u mnogobrojnim redakcijama pisanih i elektronskih medija u Italiji. Dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj književni rad na temu fudbala.

Paolo Kazarin

Paolo Kazarin rođen je 1940. u gradu Mestre. Preko trideset godina bavio se fudbalskim suđenjem. Vrhunac i najveće uspehe u karijeri doživeo na Svetskom prvenstvu 1982. i na Evropskom prvenstvu 1988. Po završetku sudijske karijere bio je uključen u Sudijske komisije FIFA i UEFA, radeći na stvaranju mladih sudija. Danas angažovan kao komentator suđenja u nekoliko medija.