Dobrodošli na NOVOLI Publishing online.

Novoli Publishing knjige

NIKO NE PRIČA O SUDIJI ROBERTO ROZETI

Ekskluzivno, samo za srpsko izdanje ove knjige, autor je napisao dodatno, finalno poglavlje.

 

Ne žalim se, da bude jasno. U fudbalu mogu da se žale svi osim sudije, koji je tamo s ciljem, on je levak u koju se svake nedelje slivaju frustracije predsednika, igrača, sportskih direktora, članova upravnih odbora, novinara, trenera i navijača. Sada kada razmislim mi sudije obavljamo ekološku funkciju. Skupljamo sve ono što ostane nakon utakmice – žalbe, optužbe, izigravanje žrtava, žal, gorčinu, neraspoloženje, gunđanje, kajanja, negodovanja, mrmljanja, brige, proteste – i sve to gutamo u tišini. Odlažemo sav taj otpad, u nama završava sve ono što je neodređeno u fudbalu.

 

Zašto adolescent odluči da postane fudbalski sudija? Zašto neko prihvata nepravdu, pretnje i ne odlučuje da prekine sve to, naprotiv sve to ga čini jačim i reši da ide napred, bez osvrtanja, da korača krupnim koracima ka cilju, ka uspehu koji će ga možda dočekati na dugom putu koji nema kraj? Kako se izboriti sa medijskom pažnjom, sa negativnim komentarima, kako objasniti svaku donesenu odluku? Da li i fudbalski sudija sme i može da pogreši?

To su samo neka od pitanja na koja je, u svojoj knjizi “Niko ne priča o sudiji”, pokušao da odgovori Roberto Rozeti, danas na mestu UEFA šefa suđenja i sudija.

Knjiga je objavljena pre nekoliko godina, dok Rozeti nije obavljao ovu odgovornu funkciju, ali u suštini to ništa ne menja. Ovo nije knjiga koja se vezuje za funkciju, poziciju, državu, organizaciju, godinu,  ovo je knjiga o fudbalskom suđenju i fudbalskim sudijama, ovo je knjiga o fudbalu, ovo je knjiga o odrastanju, ovo je knjiga o moralu, ovo je knjiga o pravim ali zaboravljenim vrednostima, ovo je knjiga o poštenju – ljudskom i intelektualnom, ovo je knjiga autora koji je sve to, ovo je knjiga Roberta Rozetija.

 

  • Jezik originala: italijanski
  • Broj strana: 180
  • ISBN: 978-86-87515-22-2
  • Dimenzije: 21 x 14 cm
  • Cena: 800,00

ROBERTO ROZETI