Dobrodošli na NOVOLI Publishing online.

Novoli Publishing knjige

Ronaldo – Opsesija za savršenstvom Luka Kaioli

Još jedna briljantna biografija Luke Kaiolija, čiji akter je Kristijano Ronaldo. Detinjstvo, siromaštvo, šutiranje lopte od malih nogu, odvajanje od porodice i rodne Madeire, i odlazak u Lisabon, neverovatna upornost i istrajnost, vežbanje i odlazak u teretanu u ponoć, prvi uspesi, ulazak u prvi tim Sportinga, prelazak u Mančester, sticanje slave, prelazak u Real… su samo neke od tema u knjizi koja hronoloki prati i detaljno objašnjava pojedine etape izuzetno burnog života i uspešne karijete jednog od najpopularnijih sportista 21. veka.

Nikada nije putovao avionom. Nikada nije ni odlazio s ostrva. Ovo je najteži izazov sa kojim se suočava i toliko je nervozan da ne može da spava. Njegov kum Fernao Souza prati ga do Lisabona. Godine 1997. za Uskrs, Kristijano je na putu za probu u Sportingu iz Lisabona. Više bi voleo da ide u Benfiku, tim koji vole  njegov otac i brat. Ali, njegova mama oduvek je bila navijač Sportinga i ima predosećaj da će njen sin biti velikan kao što je Luis Figo. Osim toga, ne može se odbiti jedan od najvećih klubova u prestonici. Sporting ima najbolju omladinsku školu u Portugalu, uključujući Paola Futrea, Figa i Simaoa među svoje pitomce, kao i sadašnje igrače kao što su Žoao Pinto, Kvarežma, Ugo Viana i Nani. Ubeđen je da tamo može da se dokaže. Zna da je dobar i veruje da može da ubedi trenere Zeleno-belih da je dovoljno dobar. Ali, ima tek dvanaest godina, a mladih igrača previše. Tamo su treneri Paulo Kardozo i Osvaldo Silva da posmatraju kako igra. Nisu posebno impresionirani Ronaldovom fizičkom pojavom – on je suvonjavi mališan. Ali kad su ga jednom videli u akciji, to je potpuno druga priča. Dečak iz Kinta do Falkaoa vodi loptu izbegavajući dva, tri protivnika. On je nezaustavljiv, ’one man show’: finte, dribling, vođenje lopte, sve. „Okrenuo sam se ka Osvaldu i rekao: ‘Ovaj se razlikuje, ovaj je nešto posebno’, seća se Kardozo.  A nismo bili jedini koji su tako mislili. Na kraju treninga svi dečaci su se okupili oko njega. Znali su da je najbolji.” Treneri Sportinga bili su oduševljeni onim što su videli. Hteli su da ga vide u igri i narednog dana, na terenu pored starog Žoze Alvalade stadiona. Ovog puta, biće tu direktor omladinske škole, Aurelio Perera, da ga posmatra.  „Bio je talentovan, neverovatno brz i znao je da igra s obe noge. Izgledalo je kao da je lopta bila produžetak njegovog tela.“ kaže Pareira. „Ali ono što me je najviše impresioniralo bila je njegova odlučnost. Iz njega je isijavala snaga karaktera. Bio je hrabar, u mentalnom smislu neuništiv. Nije pokazivao strah pred starijim igračima. I imao je vrstu liderskih kvaliteta koju imaju samo najveći igrači. Jedinstvenu. Po povratku u svlačionicu, ostali dečaci bi se gurali da ga upoznaju i pričaju s njim. Bilo je jasno da će biti sve bolji.“

          Paulo Kardozo i Osvaldo Silva, 17. aprila 1997, potpisuju Kristijanov dokument o identifikaciji igrača. On glasi : „Igrač izuzetnog talenta i odličan tehničar. Posebno se primećuje njegova sposobnost izbegavanja protivnika i promene pravca, u pokretu ili iz mesta.” Sledeći korak za prijem je štikliranje kockice ’da’. Igra kao centralni vezni igrač ili ’popunjava rupe’ na zahtev trenera. Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro prošao je testiranje: može da igra u Sportingu. Ali pre toga trebalo bi postići dogovor sa Nasional da Madeirom. Posle nedelju dana provedenih u Lisabonu, Ronaldo se vraća svom životu na ostrvu. Sada je na trenerima da se dogovore o konačnim detaljima transfera. Nasional duguje Sportingu tadašnjih 4 500 portugalskih kontosa (22 500 Evra) za Franka, mladog fudbalera koji je došao iz Sportinga. Potpisivanje za Kristijana mogla bi biti šansa za sravnjivanje duga, ali je cifra od 22 500 evra previsoka cena za jednog dvanaestogodišnjeg dečaka. „To je nečuveno“ potvrđuje Simoes de Almeida, bivši upravnik kluba. „Sporting nikada ništa nije platio za nekog mladog fudbalera.”Aurelio Perera i ostali treneri moraju da ubede upravu kluba da se isplati uložiti toliki novac u ovog dečaka i 28. juna 1997. Perera priprema novi izveštaj dodajući: „ Iako tolika cena  za dvanaestogodišnjeg dečaka može izgledati apsurdna, on je ogroman talenat što se pokazalo tokom probnih treninga, o čemu svedoče treneri. To bi bila velika investicija u budućnost.“  Ovih nekoliko redova dovoljni su da uvere finansijskog direktora kluba i transfer je ugovoren.  Poslednje nedelje avgusta Kristijano Ronaldo napušta Madeiru kako bi pristupio omladinskoj školi Sportinga. To je izuzetno težak period za njega. Još uvek pamti svoja osećanja u trenutku kad je morao da se oprosti od porodice.  „Mama i sestre su plakale. Ja sam plakao“, seća se. „Čak i kad je avion poleteo, ponovo sam se zaplakao na pomisao o svojoj porodici koja plače za mnom.“

Nakon prelaska u Sporting iz Lisabona, pa do danas, ispisana je jedna od najfantastičnijih fudbalskih karijera u istoriji fudbala. Kristijano Ronaldo, kao dečak sa početka ove knjige, željan je golova i uspeha, čime nam govori da poslednja stranica knjige još neće biti napisana.

  • Jezik originala: engleski
  • Prevodioci: Vesna Veselić i Jelena Bumbulović
  • Broj strana: 256
  • ISBN: 978-86-87515-09-3
  • Dimenzije: 21 x 14 cm
  • Cena: 750,00

Luka Kaioli

Luka Kaioli rođen je u Milanu 1958. godine. Od početka svoje karijere opredelio se za sportsko novinarstvo, radeći u svim značajnijim i uglednijim redakcijama, kao što su: L’Unita’, La Repubblica, Corriere della sera, La Gazzetta dello sport. Nakon pisanih medija, oprobao se i na televiziji kao šef sportske redakcije Euronews. Od 2001. živi u Madridu, gde i počinje da se bavi spisateljskim radom. Do sada je objavio dvanaest knjiga, od koji su knjige o Mesiju, Ronaldu  i Nejmaru  objavljene i na srpskom jeziku. Novoli je objavio i poslednju knjigu Luke Kaiolija “Suarez, Mesi, Nejmar – Barselonina nezaustavljiva napadačka formacija”.